måndag 2 juni 2008

karantänord


Ord och begrepp behöver sättas i karantän när de börjar bli för slitna. Det vill säga, vi bör inte använda dem på en tid. Hur lång tid? Kanske upp till fem år, kanske längre. Innebär det att vi ska sluta tala om det som begreppet eller ordet beskriver. Absolut inte (fast i vissa fall ja, en del saker blir för slitna).
Exempel. Begreppet "det offentliga rummet". Klart ihjälkramat av 2000-talet. Dyker idag helt slentrianmässigt upp i alla möjliga sammanhang. Men vi behöver nog fortsätta att diskutera det som beskrivs. Karantänen får oss att tänka igenom begreppet. Leta eller uppfinna.
Jag föreslår ett ord som finns, men som sällan används idag (troligen för att det är så lantligt): "allmänning". För den urbaniserade människan är staden eller kommunen den samfällighet vars medlemmar och gäster, får använda det offentliga rummet, allmänningen. "Allmänning" är när, när man börjar gräva, ett ganska vagt begrepp, med rik genealogi, men det är "det offentliga rummet" också. En engelsk översättning skulle kunna vara "commons".


Använd allmänningen! Gör tanken levande.

Inga kommentarer: