måndag 2 juni 2008

tjärö - allmänning såld till extrapris


Allt fast förflyktigas. Jag tänker inte fortsätta vara med i Svenska Turistföreningen nästa år. STF har sålt en av Blekinges vackraste öar, Tjärö, för 18 miljoner, ett reapris (dessutom). Man har länge drivit stället - ett vandrarhem i en gammal skärgårdsgård mitt i ett naturreservat - med 1 miljon i förlust per år, och vill nu slippa förlusten. Då säljer man, till det privata kapitalet, istället för att se vad man själv kan göra.


Den nye ägaren, Anders Althin, har förvisso lovat att genom ett femårigt(!) avtal behålla vandrarhemskaraktären. Men vad händer när avtalet går ut? Vad händer om Althin tvingas sälja i framtiden? Eller om han gör det ändå, med förtjänst. Förvisso är det inte obegränsat vad man kan göra i exploateringsväg eftersom ön och byggnaderna är skyddade på olika sätt, men, inom de ramarna skulle man kunna göra det betydligt mycket dyrare för dem som kommer dit, bygga osynliga murar. Althin vill satsa på en större brygga som kan ta emot större båtar, och en bättre restaurang, och gärna ta bort både gemensamma dass och våningssängar, in med mer marknadsföring. Lite mindre medel-medel och lite mer övre medelklass. Inget hindrar heller nu att stället längre in i framtiden blir en privat sommarbostad.


Tjärö som det står idag är ett välskött ställe med lite lagom folkrörelsekänsla, och 30 000 besökare om året, en allmänning. Vad är det för fel på STF som inte ens kan få stället att gå jämnt upp? Eller är den trista sanningen att folk inte är så intresserade av den folkliga sommaren längre? Eller av institutioner som STF? Jag inser att tiderna förändras, men varför kan inte STF försöka hitta egna nya vägar, egna lösningar, istället för att bara följa kapitalströmmen. Det urholkar på sikt organisationens särart och identitet.


Jag brukar ha utsikt mot Tjärö på somrarna och är inte rädd för att utsikten ska förvanskas i någon högre grad, området är som sagt skyddat, men STF har sålt ut en del av både förtroende- och reellt kapital. Intressant nog är alla blekingebor som reagerat på nätet bara glada och tacksamma för att en filantropisk affärsman fått köpa på rea, och snällt gått med på att låta vandrarhemsfolket bli kvar i fem år. Fem år! Billigt för Althin. Med varmare klimat och lite smakfull uppgradering blir Tjärö en god affär på lång sikt. Man förstår i och för sig varför STF inte lyckats få Tjärö att gå ihop när de dessutom är så usla på fastighetsaffärer. Jag gillar inte att låta sur, men ibland blir jag sur.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, man blir rädd när pengamakarna kommer in. Tjärö kommer nog att bli lyxhotel efter de fem åren.Det är inte alla som är som dag Hammarsköld.

Anonym sa...

"Vad är det för fel på STF som inte ens kan få stället att gå jämnt upp?"

Säg det.. Och vad är det för fel när STF inte lyckas driva vandrarhemmet på Gärdet ens så att det skulle gå runt? Nu siar man om 2 mille i förslut - i år..

Men å andra sidan om man "planerar" så som man brukar göra inom detta företag, då brukar det gå illa. Förr eller senare..

Först öppnar man ett ställe UTAN att ha ansökt om tillstånd till att driva vandrarhem. Trots att man har ett 10årigt hyresavtal i fickan. Därför är men tvungen att stänga stället och ljuga för gästerna om en "omfattande vattenskada"..

Därutöver öppnar man vandrarhemmet TROTS att byggubbarna inte är färdiga med sitt byggande. Detta för att inte "svika gästerna". Men när gästerna väl kommer inser de att exempelvis gästköket inte fungerar av olika anledningar. Och då blir man tvungen att erbjuda gratis frukost till samtliga. Det är bara det att spisen i frukostmatsalen inte fungerar eftersom det saknas en sladd.. och kaffemaskinen är sönder.. och fönstrena går ej att öppna. Och när de väl går att öppna går de inte att stänga dem igen. Och gästerna klagar på att det finns damm överallt eftersom byggjobbarna fortfarande är i full gång. Så gästerna får försöka sova på en byggarbetsplast. Istälet för att gemytligt vandrarhem.

Sedan anställer man en totalt ny personal. Helst några kompisar till ledningen med mycket liten eller obefintlig erfarenhet av branschen.

Och som pricken på i:et börjar man besparandet av personalkostnaderna genom att dra ner på personal under nattetid och därmed även riskerar gästernas trygghet. För det är väl ingen gäst som blir "glad" när han/hon vill höra att ett borttappat nyckekort kostar 500kr när det på andra vandrarhem inte ens debiteras? Eller att det inte finns någon personal närvarande under nattetid oavsett om grannen bakom väggen visar sig vara en helgalning..

Det är många faktorer som har spelat roll varför STF har varit tvungen att cacha in pengarna från Tjarö. Men om man inte börjar med långsiktigare planering än hittills kommer inte detta heller lösa problemet på något annat sätt än ytterst tillfälligt..

mons sa...

Stort tack "anonym" för din kommentar. Den förklarar en hel del vad gäller både STF och försäljningen av Tjärö. Jag valde att avsluta mitt medlemskap i år. Tråkigt när en fin gammal folkrörelseorganisation ruttnar inifrån. Mons

Anonym sa...

Man vill ju inte tro att det är sant! Låter helgalet. Borde inte staten gå in på något sätt? Att byggnaderna är skyddade får väl inte resultera i att hela ön säljs till privat ägo?! Det är väl ändå en relativt stor ö, där allmänheten i och med detta inte nödvändigtvis kan röra sig i framtiden?!