onsdag 10 oktober 2007

sankt petersburg


Åk till Sankt Petersburg. Ett horisontellt Venedig. Ett empire-Venedig. Nyantik med klickar av rokoko före, art noveau efter och en krans av Stalin-barock. En nordeuropeisk kosmopolit. En imperieutopi. Rosa, grön, gul, blå och rätt mycket beige. Lyx och förfall.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Att flanera i Sankt Petersburg är en promenad i tid och rum. Att vandra på de breda prospekten, hänföras av lyxen på husens utsida, de uppsnyggade fasaderna som vittnar om en stad som reser sig upp i välståndet. Snegla in genom fönstrena till de lyxiga hotellen och varuhusen, för att sedan smyga in på bakgårdarna och se den sovjetiska färgen krackelera för att uppenbara de historiska lagren av puts, smuts och damm. Bäst gillar jag marknaden på Sadovaja, Trädgårdsgatan, som ett stenkast från huvudgatan Nevskij Prospekt är lika kaotisk och galen som på Dostojevskijs tid. Under praktfulla arkader väller den ryska popen, oset av shawerma och alla människor, rika som fattiga, rockklubbarna, juvelaffärerna och klädeshandlarna som rest med sina plastvävsväskor från Kina eller Finland fulla med attraktiva varor. Lästips inför Petersburg är Marshall Bermans kapitel om Nevskij, Ryssland och modernitet i hans bok Allt som är fast förflyktigas.

mons sa...

...jag tror vi missade sadovaja den här gången, liksom berman, men till nästa gång, som jag hoppas blir, men inte i vinter. tack för tipsen!