lördag 13 december 2008

bankrånen och arkitekturen

Bankrånen i Sverige ökar. SEB vägrar hantera kontanter på allt fler av sina kontor. Samtidigt ska de enkla, gratis, bankomatkorten - utan betalfunktion - tas bort, så att man måste betala för att ta ut sina pengar.

Ingen jag har hört eller läst har gått på djupet med vad som ligger bakom de ökade bankrånen. Ett skäl är kanske ökade ekonomiska klyftor i samhället. Ett annat kan vara de signaler bankerna sänder ut med sin arkitektur.

Under de senaste två decennierna har bankarkitekturen förändrats radikalt. Sedan renässansen - med Palazzo Medici i Florens som en av stilbildarna - har bankernas hus, interiört och exteriört, uttryckt säkerhet, stabilitet, tillförlitlighet, ansvarstagande och ett visst mått av auktoritet. Mycket sten, tunga dörrar, höga, långa diskar i tungt, mörk trä.

De nya banklokalerna har gått i rakt motsatt riktning: glas, lätthet, lättgenomtränglighet, genomskinlighet, lättillgänglighet, små och låga diskar utplacerade nästan fritt i rummet, stora öppna dörrar av glas som öppnas automatiskt. Tanken måste vara att avdramatisera penninghanteringen, här är det lätt att låna och spara. Framför allt att låna (fram till för någon månad sedan). Hej och hå. Lika lätt som när du går in i vilken butik som helst.

Hanteras verkligen pengar här, kan man undra? Och hur säkra är de egentligen? Kölappsystemet gör det lätt för en rånare att blanda sig med de väntande massorna. Kunderna är svåröverskådliga, och kassan lätt tillgänglig.

Kanske borde man igen tänka på vilka signaler man sänder ut. Att man kommunicerar med både kunder och rånare. En bank är inte en vanlig butik. Att uttrycka lättillgänglighet kan vara bra, men budskapet och formen bör vara mer genomtänkt.

Inga kommentarer: