torsdag 12 november 2009

fortsätter läsa den gamla söndagstidningen

Daniel Rydén slår ett slag för martyrskapet i sin snart förra söndagsbetraktelse: "att ge livet för en princip eller en okänd medmänniska", handlar för Rydén om "civilisation". Det var intressant att läsa.

tisdag 10 november 2009

ondskan enligt per svensson (och många andra)


Jag fortsätter läsningen av min helgprenumeration. I söndagens temanummer över murens fall för tjugo år sedan skriver Per Svensson bl.a. om den "onda andligheten" och jag får veta att den finns i ett område som sträcker sig "från Balkan till Baluchistan". För den kan ju inte finnas hos oss, inte i Knutby, inte i USA. Inte i Väst. Bush d.y. måste ha stått för något slags god andlighet när han lurade på oss två krig till stridsropet "God bless...".


Förra veckan skrev Per Svensson en konstrecension där han försökte leda i bevis att målaren Caspar David Friedrich (aktuell på Nationalmuseum) var både svenskdansk, helst skånsk (fast det var nog ironiskt menat) och närmast en religiös fanatiker. Det var också roligt.

söndag 8 november 2009

ny säsong


Hösten går sakta mot vinter. Men träden är inte helt bara. Vi har helgprenumeration på Sydsvenskan just nu. Det är ganska roligt. I lördagens tidning, den 7 november, berättar t.ex. chefredaktören Heidi Avellan för mig vem som är medborgaren med status i det liberala samhället, och med andra ord allas vår förebild. Hon hänvisar förvisso till en bok av Marie Söderqvist Tralau men man förstår av artikelns fortsättning att hon håller med. Den goda medborgaren idag har förvärvat sina meriter själv, är allmänbildad, duktig på sitt arbete, har arbetat ihop en egen förmögenhet, är en engagerad och duktig förälder, och kan många språk. Oj! Hur många passar in i den normen? För hur många är den ett ideal? Ens inom den i artikeln hyllade medelklassen? "Med liberalismen kom rätten att välja liv, det är vars och ens drömmar och handlingar som gäller." Detta är Avellans egna ord. Om vi har fått rätt att välja är det ändå tur att vi också fått veta vilket liv vi ska välja. Var så god och sitt.